Diëtist vergoeding & kosten

Basisverzekering
Vanuit uw basisverzekering heeft u recht op dieetadviesering van drie uur per jaar.

NB. De consulten worden vergoed mits het eigen risico voldaan is. Kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico bij de zorgverzekeraar. Deze consulten zijn dus kosteloos.
 

Indien u ervoor kiest om de rekening zelf te voldoen dan zijn de kosten:

  • Intake, 1 uur:  60 eur
  • vervolgconsult 30 min: 30 eur
  • vervolgconsult 15 min: 15 eur


Meer behandeluren
Bij een aanvullende verzekering kunt u vaak meer uren vergoed krijgen. Wanneer begeleiding van de diëtist vanuit het aanvullende pakket vergoed wordt, gaat dit niet ten koste van het eigen risico. U kunt in uw polis nakijken of bij uw verzekeraar navragen of u voor zo’n aanvullende vergoeding verzekerd bent.

Vergoeding van dieetvoeding
Extra kosten die u voor uw dieet moet maken, worden niet altijd door uw zorgverzekeraar vergoed. Er zijn enkele vergoedingsmogelijkheden van dieetkosten. In de wetgeving voor de dieetkostenvergoeding wordt onderscheid gemaakt tussen dieetproducten en dieetpreparaten:

Een dieetproduct is een voedingsmiddel met een andere samenstelling dan normale voeding. Bijvoorbeeld zoutarme (natriumbeperkte) kaas en glutenvrij brood. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van dieetproducten via een aanvullende polis.

Een dieetpreparaat is een voedingsmiddel met een andere samenstelling en een andere vorm dan normale voeding. Voorbeelden zijn drinkvoeding en sondevoeding. Of uw zorgverzekeraar het dieetpreparaat dat u voorgeschreven heeft gekregen vergoedt, hangt af van de indicatie waarvoor u het gebruikt.

Wij kunnen u adviseren welke dieetpreparaten en dieetproducten in uw situatie van toepassing zouden kunnen zijn.

Belasting aftrek
Als uw verzekeraar niet alle diëtist kosten vergoed, kunt u in bepaalde gevallen een beroep doen op extra belastingaftrek. Raadpleeg hiervoor uw belastingadviseur of de website van de Belastingdienst.

Bijstand
Bijstand: als u niet alle diëtist kosten zelf kunt betalen kunt u ook nog een beroep doen op de bijzondere bijstand via de sociale dienst van uw gemeente.